W ramach programu edukacji regionalnej ,,Lubię Lubań”, uczniowie kl. II a SP 2 wraz z wychowawczynią, uczestniczyli w dniu 26 września br., w jesiennych warsztatach kulinarnych w Rybnicy.
Ekofarma - jest cudownym miejscem, w którym wszyscy, przypomną sobie czym jest kontakt i obcowanie ze zwierzętami. Tak też było z drugoklasistami, którzy tego dnia wspaniałą edukację przyrodniczą, zdrowotną i ruchową mieli właśnie w Rybnicy.
A wszystko rozpoczęło się w stajni, w której dzieci karmiły, dotykały, głaskały i obserwowały zwierzęta gospodarcze. Szczególną uwagę przykuwał osiołek Lolek, który głośno domagał się skupienia uwagi właśnie na sobie. Kolejne zajęcia rozpoczęły się w kuchni, pozbawionej szkodliwych półproduktów, oleju palmowego, soli i cukru, a pachnącej ziołami i naturalnymi przyprawami.Tu rozpoczęła się lekcja gotowania, podczas której wszyscy mieszali produkty, a następnie formowali kotleciki, by dalej zagniatać ciasto na bułeczki do burgerów. Kiedy wszystko było przygotowane, a opiekunowie zajęli się smażeniem i pieczeniem, dzieci radośnie bawiły się na placu wokół farmy.
Pełni wrażeń na świeżym powietrzu, ale i też zgłodniali z wielkim apetytem pałaszowaliśmy samodzielnie przygotowane burgery oczekując na kolejną lekcję jaką miała być jazda konna. W Stajni Rybnica,oglądaliśmy piękne konie i poznaliśmy wszystkie tajniki związane z jazdą, przygotowaniem do niej konia oraz zasadami, których nie wolno złamać by nie spłoszyć i wystraszyć konia, wrażliwego na wszystkie gwałtowne i głośne zachowania. Na ujeżdżalni każdy, kto chciał spróbować, miał pierwszą lekcję jazdy konnej.
Wspaniałe zajęcia w malowniczej Rybnicy szybko się skończyły, a my pełni wrażeń wróciliśmy do domów. Wychowawczyni klasy IIa dziękuje rodzicom, za zorganizowanie i pomoc w zajęciach warsztatowych na Ekofarmie w Rybnicy. WCz.